Hur du gör dig av med onödiga saker i hemmet för att få mer plats

Många av oss har en tendens att samla på oss för mycket saker. Åren går och vips är varje vrå av ditt hem fullt av kläder, böcker, köksprylar, badrumsgrejor, gamla CD-skivor, tidningar...


Listan kan göras lång. Att göra sig av med saker kan vara lättare sagt än gjort. Jag sparade länge på allt – minnen från resor, vykort, födelsedagshälsningar, foton, dagböcker – you name it. Men senaste åren har jag tvingat mig själv att rensa och precis som vissa experter hävdar har det till viss mån förändrat mitt liv. När jag rensar ut känner jag mig lättare och friare. Dessutom inser jag alltmer hur lite saker jag faktiskt behöver vilket gör att jag konsumerar mindre. Att rensa är bara win-win. Jag lovar!

 

Här kommer mina 10 bästa tips till en ordentlig utrensning:

 

  1. Planera in gott om tid för att rensa ordentligt. Senaste gången höll jag på en hel dag från tidig morgon till sen kväll.
  2. KASTA. Mycket kan du faktiskt rent och skärt slänga även om det kan kännas motigt. Att se hur mycket du slänger kan även ge motivation till att inte köpa så mycket saker i framtiden.
  3. Koppla bort nostalgin. Hur många gånger läser du dina gamla vykort eller brev? Du måste inte spara alla födelsedagskort du någonsin har fått hela livet. Det känns kanske inte helt smärtfritt till en början men jag lovar att känslan sedan byts ut mot lättnad.
  4. Ta en kompis till hjälp. Någon som inte har ett emotionellt band till dina saker och som kan se dem mer objektivt är perfekt att ha med sig under tiden.
  5. Sätt upp tumregler. Exempelvis kläder som du inte har använt på ett år – bort.
  6. Mycket kan du skänka. Kläder som inte är för slitna, lakan, handdukar och så vidare. De går till Stadsmissionen eller liknande klädinsamling.
  7. CD-skivor. Seriöst. Har du ens en fungerande CD-spelare? Allt musik nuförtiden förvaras digitalt. Kasta bort.
  8. Var beredd på att det kommer vara jobbigt och kanske till och med framkalla tårar.
  9. När utrensningen är gjord kan det eventuellt vara läge att se över om du behöver investera i nya förvaringslösningar för de saker du har kvar.
  10. Feng Shui är läran om att slänga det man inte behöver men också placera det man äger på ett särskilt sätt för att framkalla bra energier. Tillämpa och ditt hem blir som nytt.
25 Aug 2016

This website was built using N.nu - try it yourself for free.    (Click here to renew the premium)(info & kontakt)