Hur du fixar ett optimalt ljus i ditt hem

Det värsta jag vet är ett allt för starkt ljus – känslan av att man är i ett sterilt klassrum när man har taklampan tänd dödar direkt mysfaktorn i ett hem. Men samtidigt vill man ibland kunna se bra – exempelvis när du lagar mat eller läser en bok. Sedan jag flyttade in i min senaste lägenhet för typ sex månader sedan har jag jobbat mycket på att fixa det perfekta ljuset. Man kan nästan säga att det blev en besatthet för mig och ju mer jag testade desto mer upptäckte jag hur mycket man faktiskt kan påverka ljuset i ett hem. Att fixa ett bra ljus behöver inte vara svårt men det kan ta lite tid och krävas en del fixande och trixande. Du lär inte bli nöjd på en gång. Dock kan det vara bra med lite tips på vägen.

 

 

Här kommer mina fem bästa tips till ett perfekt ljus i hemmet:

 

  1. Använd många olika lampor. I ett vardagsrum tänk ett par golvlampor, en eller flera lampor i fönstret. Kanske behövs ingen taklampa? Ibland räcker flera mindre lampor för det ljus som behövs. Kanske är det läge för spotlights istället? Man brukar säga att mellan fem och tio ljuspunkter är bra i ett vardagsrum.
  2. Vardagsrummet är oftast det viktigaste rummet vad gäller ljus i ett hem. Här kan det också vara aktuellt att ljus-sätta tex tavlor.
  3. Lamporna bör ha olika nivåer, det gör helhetsintrycket mer intressant och spelet mellan skuggor och ljus mer dynamiskt.
  4. Golvlampor bör kunna höjas och sänkas. Allt för att kunna användas på många olika sätt.
  5. Gardiner och persienner är också viktiga för ljuset i rummet. Exempelvis sprider ljusa gardiner mer ljus.

5. Tänk på att ljuset ska vara en kombination av vackert och funktionellt. Du ska på vissa platser kunna läsa en tidning men samtidigt in

25 Aug 2016

This website was built using N.nu - try it yourself for free.    (Click here to renew the premium)(info & kontakt)